INSPRAAK, ONZE RODE DRAAD DOORHEEN ONS PROGRAMMA

Burgerinspraak is een krachtig middel om groeiend ongenoegen, wantrouwen jegens de politiek en onverschilligheid tegen te gaan. Het biedt de mogelijkheid aan onze inwoners om actief deel te nemen en betrokken te worden bij de besluitvorming van belangrijke thema’s.

Burgerinspraak en medewerking omvatten voor ons het volgende:

  • Iedereen krijgt de mogelijkheid om zijn mening te geven over voorgestelde initiatieven, bijvoorbeeld via volksraadplegingen, hoorzittingen, enquêtes, referenda en buurtvergaderingen. Zo kunnen inwoners bijdragen aan het beleid.
  • Deelname aan vrijwilligerswerk, wijkcomités en andere lokale initiatieven versterkt het sociale netwerk en vergroot het verantwoordelijkheidsgevoel van de inwoners. Dit geeft inwoners de wetenschap dat hun stem meetelt en fungeert als meldpunt voor het bestuur. 

 

Het is cruciaal dat politici de moed hebben om volksraadplegingen te organiseren. (Deze moed ontbrak bij het huidige bestuur omdat men gewoon zijn eigen zin wou doordrijven)

  • ZOWEL rekening te houden met de mening van de Zelenaar 
  • ALS met het resultaat aan de slag gaan.

Het lokaal bestuur heeft de verantwoordelijkheid om:

  • Voldoende tijd en middelen vrij te maken om methoden te ontwikkelen waarbij je stem gehoord kan worden.
  • Het beter bekendmaken en organiseren van hoor- en luistersessies in de buurten, wijken en met belangengroepen.     
  • Te investeren in en organiseren van digitale sessies.
  • Te luisteren naar de inwoners en met die gegevens aan de slag te gaan.

Petitie voor een volksraadpleging.

 Inspraak en volksraadpleging

“Ik geloof in het initiatief en in een referendum, niet om een plan helemaal te vernietigen maar om het bij te sturen waar het niet begrepen en gevolgd wordt.” Dixit Theodoor Roosevelt.

Inspraak en respect zullen de komende dagen veelvuldig besproken worden en in programma’s aan bod komen. Maar hebben we het over echte inspraak, of wordt het woord misbruikt en slechts als verkooppraatje gebruikt omdat het goed klinkt?

 

Daarom hebben wij het initiatief genomen om een petitie te starten voor een volksraadpleging, om daadwerkelijke inspraak te realiseren. Wij vonden blijkbaar weinig animo bij de andere collega’s om ook hier effectief aan mee te helpen. Dus hebben wij, toen nog Zele Vlakaf en nu Lokaal Alternatief, er zelf de schouders onder gezet, weliswaar met de hulp van de lokale winkelier. 

Eind juni dienden zes Zelenaars een verzoekschrift in bij de gemeentelijke administratie voor een volksraadpleging over het nieuwe circulatieplan. Wij zagen dit als een kans op effectieve inspraak om het beleid af te toetsen aan de concrete wensen van de inwoners. Wij hebben geprobeerd dit zo correct mogelijk aan te pakken. Wij hebben ons geïnformeerd bij de Vlaamse instanties hoe dit moest gebeuren. Wij zijn geen campagne begonnen in de media, zowel niet regionaal als in de sociale media om het zo sereen mogelijk te laten verlopen.

Om het verzoekschrift ontvankelijk te verklaren, moest het voorzien zijn van minstens 3.000 handtekeningen van Zelenaars ouder dan 16 jaar. Samen met de middenstand hebben wij meer dan 4000 handtekeningen verzameld en ter controle ingediend. Dit gemeentebestuur had geen oor voor de roep om gehoord te worden en keurde meer dan 1500 handtekeningen als ongeldig. Zelfs de handtekening van een initiatiefneemster, de dochter en de echtgenote van een andere initiatiefnemer werden verworpen. Blijkbaar heeft dit college weinig vertrouwen in de Zelenaar om een deugdelijke handtekening te zetten. Nochtans stelt de Vlaamse adviescommissie voor volksraadplegingen: 

Wanneer de ondertekenaar voldoende kan worden geïdentificeerd aan de hand van de gegevens die voorkomen op het formulier, moet de handtekening van deze persoon worden beschouwd als een geldige handtekening.” 

Dit heeft men volledig naast zich neergelegd en als men dan nu inspraak belooft, dan weet men wat dit betekent.

De ontgoocheling bij de initiatiefnemers was zeer groot. Wij betreuren dat duizenden Zelenaars, die uitdrukkelijk vroegen om gehoord te worden, door een enge en moedwillige misinterpretatie van de toepasselijke wetgeving in de kou werden gezet.

Wat in deze legislatuur alvast niet gebeurd is, is iedereen de kans geven om zijn mening te uiten over voorgestelde initiatieven. En dit moet veranderen. We moeten en willen rekening houden met de mening van de inwoners van Zele en hier vervolgens mee aan de slag gaan. Lokaal Alternatief wil en zal tijd en middelen vrijmaken om methoden te ontwikkelen waarmee uw stem gehoord kan worden. Wij willen inspraak geven aan de burger als middel tegen het groeiend ongenoegen en wantrouwen jegens het huidige bestuur.

UW STEM

Voor ons is het duidelijk dat wij niet deelnemen aan een bestuur waar inspraak niet aan bod komt, en alle “knippen” niet aangepast worden. Uw steun en uw stem zal gerespecteerd worden.

Uw stem = Onze kracht.

Scroll naar boven